Έκθεση, Φιλοξενία
10 / 7 - 20 / 8 / 2016

Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης

Curator: Άγγελος Πλέσσας
Συμμετέχοντες: Sepake Angiama, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Agnieszka Gratza, Oliver Laric, Quinn Latimer, Arvo Leo, Mia Lundström, Paolo Thorsen-Nagel, Garrett Nelson, Άγγελος Πλέσσας,

Το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” είναι ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στην βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση. Μια συνεχής πλοήγηση απόψεων, προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων που θα συνυπάρξουν με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν ο ενας απο τον άλλον για να δημιουργήσουν έργο.

Ο οργανισμός Sterna προσκαλεί τον Άγγελο Πλέσσα και εννέα διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα απο μια νέα πρακτική, ενα νέο “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης”, στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών της Νισύρου το οποίο για δεύτερη χρονιά μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης και δημιουργίας, φέρνοντας με την σειρά του τον χαρακτήρα του κοινού βίου και της συνύπαρξης.

Ο Άγγελος Πλέσσας προτείνει στους συμμετέχοντες αυτή τη νέα μέθοδο για να πάρει μια μορφή ανάλογα με τα βιώματα τους, το συνειδητό, αλλά και την τρέχουσα διάθεση τους, το υποσυνείδητο. Ένα πείραμα που απαιτεί βιωματικές πληροφορίες στην βάση του καθώς οι εννέα συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους ιδέες, παρατηρήσεις και προβληματισμούς ώστε να πειραματιστούν με το βιωματικό. Ένα πείραμα περιεχομένου και διαδικασίας όπου η εμπειρική έρευνα του καθενός ξεχωριστά συνιστά την κοινή εκμάθηση ενώ αποφεύγει κανόνες ιεραρχίας και όποιας ακαδημαϊκής παιδαγωγικής.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία της πειραματικής αυτής εκπαίδευσης θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όλοι όσοι βρίσκονται στη Νίσυρο, κάτοικοι και τουρίστες, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρικής και βιωματικής κατάστασης, της συνύπαρξης που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του έργου. Σε αυτήν την λογική, το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” έχει ενα ατελείωτο περιεχόμενο.

Την έκθεση θα συνοδεύσει δίγλωσση έκδοση με τα έργα που αναπτύχθηκαν για την έκθεση και θεωρητικά κείμενα απο τους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα, ο κατάλογος θα λειτουργήσει ως καταγραφή της διαδικασίας του “Πρωτοκόλλου Πειραματικής Εκπαίδευσης” σε σχέση με το νησί και τον χώρο των Λουτρών.

Συνατήσεις 10 – 21 Ιουλίου καθημερινά στις 11:00 – δωρεάν συμμετοχή

Εγκαίνια 21 Ιουλίου στις 20:30 με δράση από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Διάρκεια έκθεσης 22 Ιουλίου – 20 Αυγούστου καθημερινά 18:00-21:00 – είσοδος ελεύθερη

Λουτρά Μανδρακίου

Φωτογρφίες Άγγελος Πλέσσας & Ντόρα Οικονόμου “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης”, Sterna Art Project 2016.