Ο ΣΤΈΡΝΑ ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη ως διατομεακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης των καλλιτεχνών και την αμφισβήτηση των παραδοχών ως προς το τι συνιστά τη σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ενεργός χώρος συνάθροισης καλλιτεχνών μέσω των προγραμμάτων φιλοξενίας, των εργαστηρίων, συναντήσεων και των εκθέσεων καθόλη την διάρκεια του χρόνου σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο οργανισμός δίνει έμφαση στη Νίσυρο ως προορισμό του προγράμματος φιλοξενίας και προωθεί τη σύνδεση των φιλοξενουμένων με το νησί, τους κατοίκους του και τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Ο οργανισμός ΣΤΈΡΝΑ συνεργάζεται με ανεξάρτητους επιμελητές και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς για τον σχεδιασμό του Sterna Art Project. Από το 2022 τρέχει το πρόγραμμα ΥΠΟΤΡΟΦΊΕΣ, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που υποστηρίζει έως 5 απόφοιτους-ες ελληνικών Σχολών Καλών Τεχνών ετησίως για να αναπτύξουν ένα project στη Νίσυρο. Εκτός του προγράμματος του οργανισμού, καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να βρεθούν σε φιλοξενία μπορούν να κάνουν αίτηση με το πρότζεκτ που θέλουν να δουλέψουν μαζί με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για να καλύψουν τα έξοδα τους.

Ο οργανισμός φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της κατοικίας, του στούντιο και του πυργίσκου που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων. Ο ΣΤΈΡΝΑ φιλοξενείται επίσης στα δημοτικά Λουτρά και τον ξενώνα Πολυβότη Μανδρακίου με την υποστήριξη του Δήμου Νισυρίων.

Ο ΣΤΈΡΝΑ έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης φιλοξενίας 10 καλλιτεχνών στους τρεις διαθέσιμους χώρους. Το πρόγραμμα διαμονής περιλαμβάνει μεταφορικά έξοδα από και προς τη Νίσυρο, προϋπολογισμό υλικών, επίδομα διαβίωσης, χώρο εργασίας και έκθεσης και διοικητική υποστήριξη για την πραγματοποίηση έργων. Στο τέλος του προγράμματος ζητείται από τους καλλιτέχνες να αφήσουν ένα ίχνος ή σημάδι, έργο, στην κατοικία, που λειτουργεί ως ‘αρχείο’ αλλά και ‘ανάμνηση’ της συμμετοχής τους.

O ΣΤΈΡΝΑ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βασίζεται πλήρως στην αναζήτηση πόρων και τις δωρεές. Για περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους στήριξης του Sterna Art Project μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η Νίσυρος είναι ο κρατήρας του ηφαιστείου της Κω, ένα ενεργό ηφαίστειο με 4χλμ καλδέρα με διάμετρο περίπου 8χλμ και επιφάνεια 41.6 km2. Η Νίσυρος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται νότια της Κω και βορειοδυτικά της Τήλου. Ο επισκέπτης φτάνει στο νησί με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα προς Κω και στη συνέχεια εκτελώντας μία ώρα διαδρομή με πλοίο από την Καρδάμαινα ή δύο ώρες από το κεντρικό λιμάνι της Κω. Εναλλακτικά υπάρχει πρόσβαση με πλοίο από τον Πειραιά δυο φορές την εβδομάδα. Από Απρίλιο έως Οκτώβριο υπάρχουν επίσης καθημερινές πτήσεις από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις από και προς Κω. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Νίσυρος δημιουργήθηκε απο τον θεό Ποσειδώνα κατά την διάρκεια της μάχης του με τον γίγαντα Πολυβώτη, τον οποίο κυνήγησε μέχρι να φτάσει στο νησί της Κω. Χρησιμοποιώντας την τρίαινα του για να σπάσει ένα κομμάτι βράχου απο την Κω, ο Ποσειδώνας σύνθλιψε τον Πολυβώτη κάτω απο τον βράχο. Αυτός ο βράχος, όπως λέει ο μύθος, είναι η Νίσυρος!