Ο Sterna ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη ως διατομεακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης των καλλιτεχνών και την αμφισβήτηση των παραδοχών ως προς το τι συνιστά τη σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ενεργός χώρος συνάθροισης καλλιτεχνών μέσω των προγραμμάτων φιλοξενίας, των εργαστηρίων, συναντήσεων και των εκθέσεων καθόλη την διάρκεια του χρόνου σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο οργανισμός δίνει έμφαση στη Νίσυρο ως προορισμό του προγράμματος φιλοξενίας και προωθεί τη σύνδεση των φιλοξενουμένων με το νησί, τους κατοίκους του και τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο οργανισμός Sterna συνεργάζεται με ανεξάρτητους επιμελητές και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς για τον σχεδιασμό του Sterna Art Project. Ο Sterna δεν ακολουθεί την διαδικασία ανοιχτών αιτήσεων συμμετοχής. Ο επιμελητής του Sterna επιλέγει και καλεί συγκεκριμένους καλλιτέχνες για μια συγκεκριμένη περίοδο κατά την διάρκεια του έτους. Εκτός του προγράμματος του Sterna Art Project καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να βρεθούν σε φιλοξενία μπορούν να κάνουν αίτηση με το πρότζεκτ που θέλουν να δουλέψουν μαζί με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για να καλύψουν τα έξοδα τους.

Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της κατοικίας, του στούντιο και του πυργίσκου που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων. Ο Sterna φιλοξενείται επίσης στα δημοτικά Λουτρά και τον ξενώνα Πολυβότη Μανδρακίου με την υποστήριξη του Δήμου Νισυρίων.

Ο Sterna έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης φιλοξενίας 10 καλλιτεχνών στους τρεις διαθέσιμους χώρους. Το πρόγραμμα διαμονής περιλαμβάνει μεταφορικά έξοδα από και προς τη Νίσυρο, προϋπολογισμό υλικών, επίδομα διαβίωσης, χώρο εργασίας και έκθεσης και διοικητική υποστήριξη για την πραγματοποίηση έργων. Στο τέλος του προγράμματος ζητείται από τους καλλιτέχνες να αφήσουν ένα ίχνος ή σημάδι, έργο, στην κατοικία, που λειτουργεί ως ‘αρχείο’ αλλά και ‘ανάμνηση’ της συμμετοχής τους.

O Sterna είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βασίζεται πλήρως στην αναζήτηση πόρων και τις δωρεές. Για περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους στήριξης του Sterna Art Project μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η Νίσυρος είναι ο κρατήρας του ηφαιστείου της Κω, ένα ενεργό ηφαίστειο με 4χλμ καλδέρα με διάμετρο περίπου 8χλμ και επιφάνεια 41.6 km2. Η Νίσυρος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται νότια της Κω και βορειοδυτικά της Τήλου. Ο επισκέπτης φτάνει στο νησί με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα προς Κω και στη συνέχεια εκτελώντας μία ώρα διαδρομή με πλοίο από την Καρδάμαινα ή δύο ώρες από το κεντρικό λιμάνι της Κω. Εναλλακτικά υπάρχει πρόσβαση με πλοίο από τον Πειραιά δυο φορές την εβδομάδα. Από Απρίλιο έως Οκτώβριο υπάρχουν επίσης καθημερινές πτήσεις από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις από και προς Κω. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Νίσυρος δημιουργήθηκε απο τον θεό Ποσειδώνα κατά την διάρκεια της μάχης του με τον γίγαντα Πολυβώτη, τον οποίο κυνήγησε μέχρι να φτάσει στο νησί της Κω. Χρησιμοποιώντας την τρίαινα του για να σπάσει ένα κομμάτι βράχου απο την Κω, ο Ποσειδώνας σύνθλιψε τον Πολυβώτη κάτω απο τον βράχο. Αυτός ο βράχος, όπως λέει ο μύθος, είναι η Νίσυρος!