Η κατοικία Sterna είναι ένας παραδοσιακός διώροφος πύργος που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Κατέρρευσε, μαζί με το υπόλοιπο ιπποτικό κάστρο στον καταστροφικό σεισμό του 1933. Είναι η πρώτη κατοικία που αναστηλώθηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης στον Εμπορειό.

Η εξαιρετικού επιπέδου αναστήλωση βασίστηκε σε έρευνα φωτογραφικού αρχειακού υλικού και στα λιγοστά αλλά σημαντικά κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και σχεδιάστηκε απο τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη και υλοποιήθηκε απο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη. Η ανάκτηση της αυθεντικότητας της αρχιτεκτονικής του κτιρίου έγινε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος και τα αυθεντικά δομικά υλικά.

Η κατοικία διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές, υψηλής ποιότητας και λιτής αισθητικής, τη μεγαλύτερη στέρνα του Εμπορειού και δύο επιπλέον στέρνες. Είναι 128 τ.μ., χωρισμένο σε δύο επίπεδα και φιλοξενεί 4-6 επισκέπτες. Το ισόγειο είναι ανοικτός χώρος όπου βρίσκονται η κουζίνα, το καθιστικό και χώρος εργασίας με το ένα μπάνιο. Στον όροφο είναι τα δύο ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπαλκόνια και το δεύτερο μπάνιο. Η κατοικία διαθέτει επιπλέον 110 τ.μ. υπαίθριου χώρου, μια αυλή 40 τ.μ. με τραπεζαρία και ταράτσα 70 τ.μ. με κρεβάτια ηλιοθεραπείας και καθιστικό, και θέα 360°.

 

Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς

Το Sterna στούντιο βρίσκεται ακριβώς κάτω απο την κατοικία και η αναστήλωση του ολοκληρώθηκε το 2018 σε σχεδιασμό απο τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη και υλοποίηση απο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη. Όπως και στην κατοικία, η ανάκτηση της αυθεντικότητας της αρχιτεκτονικής του κτιρίου έγινε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος και τα αυθεντικά δομικά υλικά.

Πρόκειται για έναν χώρο 50 τ.μ. που φιλοξενεί 2 επισκέπτες σε δυο επίπεδα με την κουζίνα και την τραπεζαρία να βρίσκονται στο ισόγειο και το καθιστικό/κρεβάτι και το μπάνιο στον όροφο όπου βρίσκεται και η βεράντα που κοιτάζει τα γειτονικά νησιά και την Μικρά Ασία. Το στούντιο ακολουθεί την λιτή αισθητική της κατοικίας σε μια διαφορετική όμως ιδέα. Η σύλληψη έρχεται απο την εξοχή, με εξωτικά φυτά και έπιπλα κήπου σε ένα περιβάλλον όπου δομικά υλικά όπως τσιμέντο και σοβάς παραμένουν εμφανή. Εκεί υπάρχει και η μόνιμη εγκατάσταση της Ελληνίδας εικαστικού Ντόρας Οικονόμου “Πάνω απο το ηφαίστειο”. Πρόκειται για μια αιώρα πλεγμένη απο την ίδια στον χώρο με κορδόνι στο χρώμα του θειαφιού που αιωρείται πάνω απο τη σκάλα.

Άλλωστε το Sterna στούντιο έχει και την λειτουργία ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου σε μερικά λεπτά όλα εξαφανίζονται και ο χώρος μένει λευκός και άδειος.

 

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χατζηιαωννίδης

Ο πυργίσκος Sterna είναι ένας παραδοσιακός διώροφος πύργος που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα και βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης στον Εμπορειό. Όπως η κατοικία και το στούντιο, η αναστήλωση του βασίστηκε σε έρευνα φωτογραφικού αρχειακού υλικού και στα σημαντικά κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και σχεδιάστηκε απο τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη και υλοποιήθηκε απο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη.

Ο πυργίσκος Sterna έχει σύγχρονες υποδομές, στη λογική του white cube εκθεσιακού χώρου, και λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του κτιρίου δημιουργεί την αίσθηση κατοίκησης σε υπαίθριο και κλειστό χώρο ταυτόχρονα σε 95 τ.μ. και φιλοξενεί 2-4 επισκέπτες. Το κόνσεπτ βασίζεται στην άμεση ανακύκλωση, δλδ, στην επαναχρησιμοποίηση παλαιών και χρησιμοποιημένων επίπλων και αντικειμένων για τη δημιουργία σύγχρονου εξοπλισμού απο την αρχή. Η εσωτερική αυλή λειτουργεί ως εσωτερική/εξωτερική κουζίνα-τραπεζαρία, ο καθιστικός χώρος ανοίγεται σε μια μικρή βεράντα που έχει θέα στη Μικρά Ασία και τα γύρω νησιά καθώς μερικά σκαλιά παρακάτω βρίσκεται ένα υπαίθριο σαλόνι. Στον όροφο, το μπαλκόνι που έχει θέα τον κρατήρα οδηγεί στο δωμάτιο με την παραδοσιακή μονή και το μπάνιο.

 

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χατζηιαωννίδης