Η Sterna residence είναι ένας παραδοσιακός διώροφος πύργος που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Κατέρρευσε, μαζί με το υπόλοιπο ιπποτικό κάστρο στον καταστροφικό σεισμό του 1933. Είναι η πρώτη κατοικία που αναστηλώθηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης στον Εμπορειό.

Η εξαιρετικού επιπέδου αναστήλωση βασίστηκε σε έρευνα φωτογραφικού αρχειακού υλικού και στα λιγοστά αλλά σημαντικά κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και σχεδιάστηκε απο τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη και υλοποιήθηκε απο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη. Η ανάκτηση της αυθεντικότητας της αρχιτεκτονικής του κτιρίου έγινε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος και τα αυθεντικά δομικά υλικά.

Η κατοικία διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές, υψηλής ποιότητας και λιτής αισθητικής, τη μεγαλύτερη στέρνα του Εμπορειού και δύο επιπλέον στέρνες. Είναι 128 τ.μ., χωρισμένο σε δύο επίπεδα. Το ισόγειο είναι ανοικτός χώρος όπου βρίσκονται η κουζίνα, το καθιστικό και χώρος εργασίας με το ένα μπάνιο. Στον όροφο είναι τα δύο ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπαλκόνια και το δεύτερο μπάνιο. Η κατοικία διαθέτει επιπλέον 110 τ.μ. υπαίθριου χώρου, μια αυλή 40 τ.μ. με τραπεζαρία και ταράτσα 70 τ.μ. με κρεβάτια ηλιοθεραπείας και καθιστικό, και θέα 360°.

Το Sterna studio βρίσκεται ακριβώς κάτω απο την κατοικία και η αναστήλωση του ολοκληρώθηκε το 2018 σε σχεδιασμό απο τον Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη και υλοποίηση απο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη. Όπως και στην κατοικία, η ανάκτηση της αυθεντικότητας της αρχιτεκτονικής του κτιρίου έγινε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος και τα αυθεντικά δομικά υλικά.

Πρόκειται για έναν χώρο 50 τ.μ. σε δυο επίπεδα με την κουζίνα και την τραπεζαρία να βρίσκονται στο ισόγειο και το καθιστικό/κρεβάτι και το μπάνιο στον όροφο όπου βρίσκεται και η βεράντα που κοιτάζει τα γειτονικά νησιά και την Μικρά Ασία. Το στούντιο ακολουθεί την λιτή αισθητική της κατοικίας σε μια διαφορετική όμως ιδέα. Η σύλληψη έρχεται απο την εξοχή, με εξωτικά φυτά και έπιπλα κήπου σε ένα περιβάλλον όπου δομικά υλικά όπως τσιμέντο και σοβάς παραμένουν εμφανή. Εκεί υπάρχει και η μόνιμη εγκατάσταση της Ελληνίδας εικαστικού Ντόρας Οικονόμου “Πάνω απο το ηφαίστειο”. Πρόκειται για μια αιώρα πλεγμένη απο την ίδια στον χώρο με κορδόνι στο χρώμα του θειαφιού που αιωρείται πάνω απο τη σκάλα.

Άλλωστε το Sterna studio έχει και την λειτουργία ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου σε μερικά λεπτά όλα εξαφανίζονται και ο χώρος μένει λευκός και άδειος.

Αναμένεται σύντομα...