Υποτροφίες, Φιλοξενία
9 / 6 - 7 / 7 / 2023

ΣΤΕΡΝΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2023 – ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ

Συμμετέχοντες: Όλγα Σουβερμέζογλου,

Η γεωγραφική θέση της Νισύρου στο Αιγαίο όσο και το τοπίο της αποτελούν πηγή έμπνευσης συνθέτοντας ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της καλλιτεχνικής μου έρευνας αφορά την επικοινωνία και τη γειτνίαση των κατοίκων της Νισύρου στις διαφορετικές εκφάνσεις της. Συγκεκριμένα, με τη μορφή άτυπων συνεντεύξεων θεματικής που αφορά το νησί και την φυσιογνωμία του, επιχείρησα να διερευνήσω τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν οι κάτοικοι τόσο μεταξύ τους όσο και μαζί μου. Τα προσφερόμενα άτομα που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή θα διαφοροποιήθηκαν κατά το μέγιστο αναλόγως με την προθυμία και την ανταπόκριση στην πρόταση μου με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολυμορφικού συνόλου. Περιτριγυρίζοντας τη θεματική των συζητήσεων στην ιδέα της γειτνίασης, έθεσα ερωτήματα όπως: «Τι σημαίνει για σένα γειτονιά;», «Θυμάσαι κάποιο γεγονός στη γειτονιά σου; » ή «Έχει το νησί γείτονες;».

Έπειτα εξετάζοντας τα συστήματα στα οποία η επικοινωνία πραγματοποιείται σύλλεξα ηχητικό υλικό από σημεία και γειτονίες που έχουν περιγραφεί από τους/ις συνεντευξιαζόμενους/ες σε μορφή ραδιοφωνικών αποσπάσματων. Παράλληλα με τη διαδικασία αυτή, επισκεπτόμουν διαφορετικά μέρη του νησιού με γεωμορφολογικό ενδιαφέρον, συλλέγοντας πρώτες ύλες όπως αγραμίθι, πετρώματα, θειάφι και χώματα.

Συγκεντρώνοντας τα ευρήματα αυτά, πάραξα μια σειρά σημαιών που κωδικοποιούν τις συζητήσεις με τον τοπικό πληθυσμό και τα ίχνη του δικού μου πειραματισμού με το ύφασμα. Χαρακτηριστικά περιγράφουν οι κάτοικοι: “Η Νίσυρος είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο [. .] τα τηλέφωνα όλα είναι 2242031 και κάτι από πίσω, ο καθένας έχει το δικό του τριψήφιο”, “Αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στη πόρτα”, “Μαζευόντουσαν εδώ οι κυρίες τα απογεύματα και αποσπερίζανε που λέμε”. Η “Νυσιαριακή Γειτνίαση” είναι μια ανοιχτή πρόταση για προβληματισμό αναφορίκα αφενός με την εγγύτητα μεταξύ των κατοίκων ενός τόπου, αφετέρου με τους τρόπους αλληλεπίδρασης με τη φύση και τον συσχετισμό με τις άλλες χώρες . Οι σημαίες με την συμβολική τους προέκταση ορίζουν μια καινούργια χωρητικότητα-σύνορο, υπενθυμίζοντας τις συνθήκες της νησιωτικής πραγματικότητας και ταυτόχρονα δίνοντας υλική υπόσταση στα λεγόμενα της τοπικής κοινότητας.