Υποτροφίες, Φιλοξενία
9 / 6 - 7 / 7 / 2023

ΣΤΕΡΝΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2023 – ΚΡΑΤΗΡΑΣ

Συμμετέχοντες: Όλγα Βλάσση,

Διαβάζοντας για την Νίσυρο και την ιστορία της, με απασχόλησε ο μεγάλος κρατήρας που υπάρχει στο νησί και η γενικότερη έννοιά του. Ψάχνοντας τον ορισμό του κρατήρα, σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη Βικιπεδεία, βρήκα ενδιαφέρον τα διαφορετικά πράγματα τα οποία χαρακτηρίζει ο όρος. Ο όρος κρατήρας μπορεί να αναφέρεται σε:

Κρατήρας (αγγείο), τύπο αγγείου
• Κρατήρας πρόσκρουσης, ο οποίος δημιουργείται από τη σύγκρουση δύο ουρανίων σωμάτων
• Κρατήρας ηφαιστείου ή καλδέρα, ο οποίος δημιουργείται από ηφαιστειακή δραστηριότητα
• Κρατήρας έκρηξης
• Κρατήρ, αστερισμός

Επιλέγοντας έτσι σαν αφορμή εκκίνησης ενός συλλογισμού τον πρώτο όρο, ο κρατήρας, ως το αγγείο που πήρε την ονομασία του από την διαδικασία της ανάμειξης νερού και κρασιού, (αρχαίο ρήμα κεράννυμι= αναμειγνύω), εργάστηκα με την έννοια της ανάμειξης και συλλογής χωμάτων και πρώτων υλών από το νησί της Νισύρου.

Δημιουργώντας αυτό το κράμα πρώτης ύλης,περνώντας από διαδικασίες συλλογής, κοσκίνησης και ανάμειξης με πυρίμαχο πηλό τοπικών χωμάτων, κατευθύνθηκα στην πήξη αυτού του μείγματος με ένα οικιακής χρήσης υλικό, το πανί όπου πήζεται το τυρί. Η φόρμα αυτή στέγνωνε για κάποιες ημέρες στον ήλιο, έπειτα ανοίχθηκε. Μια διαδικασία να σταθεροποιηθεί όλο αυτό το ρευστό υλικό και να δέσει σε ένα νέο σώμα. Ακόμη σε δεύτερο χρόνο με το ενδεχόμενο, αυτή η φόρμα να ψηθεί και να γίνει κεραμικό αντικείμενο τότε αποκαλύπτεται η κυκλική πορεία της ζωής των πετρωμάτων, ύλες που θερμαίνονται και μετά ψύχονται αλλάζοντας πάλι μορφή. Θα μπορούσε να δεί κανείς έτσι, την λειτουργία του ηφαιστείου σαν ένα καμίνι.

Στο νησί, ο κρατήρας «Στέφανος», το στεφάνι ή η στεφάνη, «το μεγάλο αλώνι», σημειώνει μια κυκλική πορεία. Φανερή και η παράδοση του ανιμισμού, η πίστη ότι ο κρατήρας του νησιού είναι ζωντανός, εξάλλου αναπνεέι, μέσα από τις ατμίδες του.