Φιλοξενία
9 - 27 / 7 / 2018

Λητώ Κάττου, πέτρος μώρης- Ινστιτούτο άγχους

Curator: Νάντια Αργυροπούλου, Zuzana Blochová, Edith Jeřábková
Συμμετέχοντες: Λητώ Κάττου,

Το Institute of Anxiety είναι ένα ανοιχτό, διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εξετάζει το φαινόμενο του άγχους ως μια διαδεδομένη συνθήκη στη σημερινή κοινωνία. Το ινστιτούτο εστιάζει τόσο στο συλλογικό άγχος που διαπερνά τις κοινωνικές δομές και πλήττει τη ζωή των ατόμων στο επίπεδο της καθημερινότητας όσο και στα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και θεσμικά συστήματα, και συστάθηκε ως ερευνητικό εργαστήριο και πλατφόρμα επικοινωνίας για τη συνεργασία καλλιτεχνών, θεωρητικών, φιλοσόφων, ερευνητών και ακτιβιστών. Το ινστιτούτο επιδιώκει να αντλήσει από τη δυναμική ενός κοινού προβλήματος για να προωθήσει νέες μορφές εργασίας και συμμετοχής και να εντοπίσει νέες πηγές δημιουργικής ενέργειας. Οι καρποί του προγράμματος, πέρα από άλλες λιγότερο συμβατικές μορφές, περιλαμβάνουν φιλοξενία, εκθέσεις, περφόρμανς, προβολές, εργαστήρια, συνέδρια, διαλέξεις και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα του ινστιτούτου θα διεξαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 στην Πράγα, τη Νίσυρο, το Βερολίνο, τη Χαϊδελβέργη και το Αμμάν της Ιορδανίας με τη συνεργασία πολλών πολιτιστικών φορέων και οργανισμών — Are | are-events.org, Πράγα | Sterna Art Project, Νίσυρος | Spring Sessions, Αμμάν | Prinzhorn Collection και Theater & Orchester Χαϊδελβέργης | Volksbühne Βερολίνου— οι οποίοι θα οργανώσουν ή/και θα φιλοξενήσουν τους δημιουργικούς και εκπαιδευτικούς καρπούς του ινστιτούτου.

Το Institute of Anxiety ιδρύθηκε το 2016 από δύο Τσέχες καλλιτέχνιδες —Eva Koťátková και Barbora Kleinhamplová— και τον οργανισμό Are | are-events.org με έδρα την Πράγα. Παρότι η ιδέα ξεκίνησε από την καθοριστική παρουσία του θέματος του άγχους στα έργα της Koťátková και της Klein­hamplová, επεκτάθηκε πολύ περισσότερο για να χαρτογραφήσει νέες γλώσσες και σώματα του άγχους και ακόμη και να προωθήσει μια μετα-διαλεκτική εντοπίζοντας την “καμπή του άγχους”, δηλαδή το πώς το άγχος έχει παρεισφρήσει στο θεσμικό φαντασιακό τα τελευταία έξι περίπου χρόνια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον εκπαιδευτικό άξονα του άγχους στη 10η Μπιενάλε του Βερολίνου το 2018.

Το 2017, το Institute of Anxiety συνέπραξε με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Πράγας και ανέπτυξε συνεργασίες με οργανισμούς και θεσμούς όπως τα Spring Sessions του Αμμάν, Prinzhorn Collection και Theater & Orchester της Χαϊδελβέργης και Volksbühne Berlin.