Εργαστήριο
24 - 25 / 5 / 2018

Ινστιτούτο άγχους – εργαστήρια στο σχολείο

Curator: Νάντια Αργυροπούλου, Barbora Kleinhamplová και Eva Koťátková

Εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί στόχοι: να δωθούν στα παιδιά παραδείγματα για το πώς ένα αγχωτικό συναίσθημα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη

Δράσεις: ενθάρρυνση των παιδιών να ζωγραφίσουν και να πουν ιστορίες για τις δικές τους εμπειρίες και τη δική τους αντίληψη της έννοιας του άγχους.

Διοργανωτές και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο συντονισμό του εργαστηρίου

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις Τσέχες καλλιτέχνιδες Barbora Kleinhamplová και Eva Koťátková σε συνεργασία με τους: Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη (καλλιτέχνη και διευθυντή του καλλιτεχνικού οργανισμού Στέρνα), Θεολόγο Μαμώλη (γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρακίου), Κική Δευτεραίου (χορεύτρια και χορογράφο), Νάντια Αργυροπούλου (επιμελήτρια). Οι Barbora Kleinhamplová και Eva Koťátková ζουν στην Πράγα και είναι οι ιδρύτριες του “Institute of Anxiety”, ενός καλλιτεχνικού προγράμματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe στην Πράγα και τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Are / are-events.org (Πράγα) και Στέρνα (Νίσυρος).

 

Αγαπητά παιδιά,

Ιδρύσαμε πρόσφατα ένα νέο οργανισμό που λέγεται «Ινστιτούτο άγχους». Θα εκπλαγείτε μόλις ανακαλύψετε ότι το Ινστιτούτο μας δεν έχει κτίριο, δε δουλεύει τις συνηθισμένες ώρες γραφείου και δεν έχει υπαλλήλους. Κι όμως, αυτό το Ινστιτούτο είναι ένας οργανισμός που επιθυμεί να επικοινωνήσει, να μοιραστεί και να δράσει έτσι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας. Διοικείται από τέσσερα άτομα (τα δύο θα ταξιδέψουν στη Νίσυρο για να σας γνωρίσουν!), που έχουν την ανάγκη να συζητήσουν για πράγματα που θεωρούνται σταθερά, κανονικά, που όλοι πιστεύουν ότι δεν αλλάζουν.

Ίσως, επίσης, να αναρωτηθείτε γιατί το Ινστιτούτο μας συνδέεται με τη λέξη «άγχος», το οποίο είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αρνητικό.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος όχι μόνο σαν μια καταστροφική-περιοριστική συνθήκη του μυαλού μας (κάτι που μας κάνει να μένουμε στο σπίτι, να μη μιλάμε στους άλλους, κάτι που επηρεάζει το ενδιαφέρον μας για τα πράγματα γύρω μας), αλλά σαν κάτι που εμπεριέχει μια δυνατότητα για δράση, μια ώθηση για αλλαγή (όταν νιώθουμε λυπημένοι ή αγχωμένοι ίσως δεν πρέπει να το κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά να το μοιραζόμαστε με άλλους, μ΄ αυτούς που εμπιστευόμαστε και να προσπαθούμε μαζί να βρούμε μια λύση. Ίσως να είναι πιο εύκολο απ΄ ότι νομίζουμε!).

Θα θέλαμε να ανοίξουμε αυτή την ιδέα του Ινστιτούτου και της αποστολής του στη Νίσυρο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μας θα θέλαμε να ανακαλύψουμε μαζί σας διάφορους τρόπους για το πώς το συναίσθημα του άγχους μπορεί να μεταμορφωθεί σε δημιουργική δύναμη, σε μια ευκαιρία να αλλάξουμε κάτι. Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να γίνετε μέλη του Ινστιτούτου μας και να δουλέψουμε μαζί!

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι χρωματιστά μολύβια, στυλό, χαρτιά και ένα μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσουμε τις ιστορίες σας!

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και θα είναι τιμή για μας αν αποφασίσετε να δουλέψετε μαζί μας!

Με αγάπη,

Εύα και Μπαρμπόρα

 

Δημοτικό σχολείο Μανδρακίου. Με την υποστήριξη του Δημαρχείου της Πράγας, Υπουργείο Πολιτισμού Τσεχίας, Δήμο Νισυρίων και σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και Blue Star Ferries.